Felejtsd el a várandósság alatti rosszulléteket!

Egy-két ötlet, hogy a 9 hónap alatt elkerüld a rosszulléteket:

  1. Reggeli rosszullét, hányinger:

    A hányinger általában a reggeli órákban szokott jelentkezni, s általában a 12.hét végére megszűnik. Általában. Nekem a két lánykámmal ez a 20.hétig tartott, és nem csak reggel jelentkezett, hanem az egész napomat végigkísérte…

    Mit tudsz ilyenkor tenni?

    Reggel, még az ágyból kikelés előtt, egyél egy pár falat kekszet, kétszersültet. Figyelj, hogy egyszerre ne egyél sokat, aranyszabály “a sokszor keveset”. A hűtött folyadék szívószállal kortyolgatva is sokat segít.

  2. Hányás:

    Segítségedre lesz szintén a hűtött folyadék kortyolgatása, és a “sokszor keveset” aranyszabály. Fontos, hogy ha hánysz, sokat igyál, ellenkező esetben könnyen kiszáradhatsz. Javaslom, hogy használd ki a citromfűtea nyugtató hatását, a B6 vitamin pedig rendkívül jó hányinger csillapító.

  3. Gyomorsav-probléma/gyomorégés:

    Ez főleg az utolsó hetekben szokott problémát okozni. Hát nekem ehhez is volt szerencsém, és rendszerint éjszaka jelentkezett…

    Ilyenkor jó ha kerülöd az alábbi ételeket, italokat: szénsavas italok, fekete kávé, fekete tea, zsíros-, fűszeres-, csípős ételek, szárazhüvelyesek, káposzta-félék, csokoládé, és alkohol, (de ez utóbbit egyébként sem kell mondanom).

    Az éjszakai gyomorsav-problémákat csökkenteni tudod, ha lefekvés előtt 2 órával már nem eszel, és lefekvéskor a párnádat egy kicsit megemeled a hátadnál.

    Fontos, hogy egyszerre sokat ne egyél, és nagyon jól működik a keksz, ropi, kétszersült rágcsálása, valamint ki tudod használni a tej-, és tejtermékek gyomorsavlekötő hatását is.

Cukormentes finomságot is kínáló cukrászdák, itt a lista…

Az alábbi listába összegyűjtöttem azokat a cukrászdákat, ahol valamilyen formában találkozhatsz szénhidrátcsökkentett/cukormentes/hozzáadott cukrot nem tartalmazó édességekkel. Van közte olyan cukrászda, ahol csak a fagyikínálat, vagy a sütemények cukormentesek, van olyan cukrászda viszont, ahol óriási a választék! Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen érdeklődj a helyi kínálatról.

torta

A lista nem teljes, ha ismersz még cukormentes cukrászdákat, oszd meg velünk, és felvesszük a listára.

  • II. Budapest, Horvát utca 9., Jóbarátok Cukormentes Cukrászda
  • II. Budapest, Fény utca 2., NoGlu Fény Cukrászda
  • II. Budapest, Máriaremetei út 74., Hűvösvölgyi Cukormentes Cukrászda
  • III. Budapest, Lajos utca 51, Álomsüti
  • III. Budapest, Kiskorona utca 8., Napfényes Cukrászat
  • VI. Budapest, Zichy Jenő utca 43., FittNass
  • VI. Budapest, Káldy Gyula utca 7., Naspolya Nassolda
  • VII. Budapest, Király utca 85., FitLife Cukrászda
  • VIII. Budapest, Corvin köz 1., Corvinpont
  • IX. Budapest, Tompa utca 13/a., Voilá Cukrászda és Kávézó
  • IX. Budapest, Haller utca 20., Pink Cake Cukormentes Cukrászda
  • XI. Budapest, Vásárhelyi Pál utca 12., Cukormentes Cukrászda
  • XII. Budapest, Ugocsa utca 14., Cukormentes Cukrászda
  • XIII. Budapest, Kucsma utca 2.-Béke utca 121. sarok, Vanilin Cukrászda
  • XIII. Budapest, Hollán Ernő utca 8. – Budai Nagy Antal sarok, Vanilin Cukrászda
  • XIII. Budapest, Dózsa György út 126. – Szabolcs utca sarok, Vanilin Cukrászda
  • XIII. Budapest, Angyalföldi út 24/b., NoGlu Angyal Cukrászda
  • XIII. Budapest, Tátra utca 34., Tátra Cukormentes Cukrászda
  • XIII. Budapest, Balzac utca 27., Álomsüti
  • XIV. Budapest, Mexikói út 70. (Mexico City), Vanilin Cukászda
  • XV. Budapest, Molnár Viktor utca 90. – Drégelyvár utca sarok, Vanilin Cukrászda
  • XV. Budapest, Páskomliget utca 1. (Vásárcsarnoknál), Vanilin Cukrászda
  • XVI. Budapest, Tabódy Ida tér 2., Faller Cukrászda
  • Dunaharaszti, Fő út 70., Angyali Cukormentes Cukrászda
  • Miskolc, Széchenyi út 48., Cukimentes Cukrászda
  • Szentendre, Bogdányi utca 13., DolceVita Cukormentes Cukrászda

 

Mikor, mit adj a babának II.rész: 8 hónaposan

Ez az az időszak, amikor már egy-két puhább darabot hagyhatsz a főzelékben, amit az ínyével össze tud nyomni, ezzel fogod tudni a rágásra szoktatni. Darabosan csak akkor add neki, amikor már a zápfogai is kibújtak a kicsinek.

Egy-két kiegészítés a táblázathoz:

  1. Rágcsálnivalók: Figyelj arra, hogy ne kerülhessen a kezébe kemény cukorka, magok, stb., mert ezektől megfulladhat! Ha a kezébe adsz valamit, mindig fokozottan figyelj a babára!
  2. Tojás: Ebben a korban még csak a főtt tojássárgáját adjuk, mert a fehérje könnyen allergizál.
  3. Tejtermékek: Tejet majd csak egy éves kor után adunk, ilyenkor még csak a tejtermékeket kaphatja a kicsi. Főzelékek kiegészítésére, vagy gyümölcsök mellé tudod adni.

 

hozzataplalas_8ho

Egyéb tippekért, trükkökért kattints ide!

Mikor, mit adj a babának I.rész: 6 hónaposan

Hogy mikor kezditek el a hozzátáplálást, Te és a babád döntitek el. Ez az idő nagyjából a 6. hónap körül szokott eljönni (tápszerrel táplált babáknál előbb, akár már 4 hónapos korban). Fontos azonban, hogy 7 hónaposan mindenképpen el kell kezdened egyéb ételeket is adni, mert ekkora kiürülnek a szervezet vasraktárai. Hogy mikor mire érdemes figyelned, itt elolvashatod.

A sorrend nem kőbevésett, az új ételek bevezetését meghatározza például az idényjelleg is. Lényeg a fokozatosság!

Egy-két kiegészítés a táblázathoz:

Glutén: Az új ajánlás szerint 5-6 hónapos korban el kell kezdeni a gluténnal való ismerkedést. Kezdetben nem étkezés kiváltására, csak megelőzési céllal adjuk, lehetőség szerint akkor, amikor még szopik a baba (csökkenti a lisztérzékenység kialakulásának kockázatát.)

Gyümölcsök: Ne cukrozd, ne tegyél bele babapiskótát, kekszet. Ha nincs friss, megfelelő a fagyasztott is. 

Zöldségek: spenótot, sóskát hetente max. 1x adj a babának, mert magas az oxálsav tartalmuk.

Húsok: Húskészítményeket, felvágottakat ne adj a babának!

Állag: Ebben a korban még turmixolj mindent a babának, nagyjából méz sűrűségű ételt kínálj neki. A zöldborsó passzírozásával a héj részt is el tudod távolítani.

Beszerzési forrás: Törekedj ellenőrzött helyről beszerezni az alapanyagokat.

hozzataplalas_6ho

Ha szeretnéd megismerni azokat a tippeket és trükköket, amik megmutatják Neked, hogyan lehet kevés pénzből egészségesen táplálkozni, kattints ide!

Így menj a vércukorterhelésre!

Magyarországon minden várandós anyukánál a 24.-28. hétben csinálnak vércukorterhelést, ún. OGTT-t 75 gramm glükózzal, a terhességi cukorbetegség szűrésére. Tudom, hogy sok anyukában felmerülnek kérdések ezzel kapcsolatban, hogyan érkezzen a vizsgálatra, mire kell odafigyelni…, ezért összeszedtem a leggyakrabban felmerülő kérdéseket:

  1. A vizsgálat előtti napokban nem szabad diétáznod, mert ez befolyásolja az eredményt. (Ez minimum 150 gramm szénhidrátot jelent az előző napokban.)
  2. Reggel  éhgyomorra kell érkezned, előtte 10 órán keresztül már ne egyél. (Tehát ha reggel 7-re mész, utoljára előző este 9-kor egyél.)
  3. A vizsgálat során meg kell innod 75 gramm glükózt tartalmazó oldatot, melyet neked kell vinned magaddal! Ezt a cukrot a gyógyszertárban tudod beszerezni recept nélkül.
  4. Van olyan kórház, ahol megengedik, hogy otthon előre elkészítsd magadnak a lötyit. Ha így van, akkor ezt otthon előző este keverd be magadnak (0,3 l víz+a glükóz+fél citrom), majd tedd be a hűtőbe! Ezt vidd magaddal másnap. Ez a folyadék olyan lesz, mint egy kellemes, hűtött limonádé, könnyebben le fog menni. Ha ők keverik be neked, akkor is vigyél magaddal egy fél citromot, és az ott elkészített cukorszirupba csavard bele. Ez nem befolyásolja az eredményt, de sokkal könnyebben fogod tudni meginni, ami valljuk be, egy várandós anyukánál, aki még ilyenkor is sokszor émelyeg mindentől, nem is olyan nagy baj.
  5. A cukoroldatot max.5 perc alatt kell meginnod. Előtte éhgyomorra, és utána 120 perccel vesznek majd vért. (Van olyan kórház, ahol a 60.percben is nézik a vércukrot, de általában a két szélső érték, tehát a 0., és a 120., általában elég szokott lenni.)

+1 javaslat, amit jó, ha elfogadsz: Ha a korábbi várandósságod alatt volt már probléma a vércukroddal, ne várd meg a kötelező szűrést, már a várandósságod elején csináltass vércukorterhelést!

 

Tortilla-tekercs újragondolva, lépésről lépésre

Az egész megvan 40 perc alatt, és garantáltan nagy sikere lesz!

Hozzávalók 10 tekercshez.

A lepényhez

  • 300 g finomliszt
  • 150 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 csapott evőkanál só
  • 8 dkg vaj
  • 200 ml langyos víz

Minden hozzávalót gyúrj össze. Akkor jó, ha rugalmas, könnyen gyúrható, nem ragadós tésztát kapsz.

tortilla2

Ezt oszd el 10 részre, majd lisztezett felületen nyújtsd ki kerekre (jó vékony legyen!).

tortilla3

Közben forrósíts fel egy teflonserpenyőt, tedd bele a kinyújtott lapot, s mindkét oldalát 30-30 másodpercig süsd. Mind a 10 lapot süsd meg így, egyenként.

tortilla4

A töltelékhez

  • 400 g csirkemell
  • 600 g kukorica
  • 2 doboz natúr joghurt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg reszelt sajt
  • olívaolaj, oregánó, kakukkfű, majoranna, só, bors
  • saláta-, paradicsom-, uborka kisebb darabokra vágva, 1 fej lilahagyma, karikára vágva

Teflonserpenyőben pár csepp olívaolajon a fűszerekkel párold meg a csirkemellet, majd mikor majdnem kész, dobd rá a kukoricát, és párold őket össze.

tortilla5

Közben a natúr joghurtba nyomd bele a fokhagymát.

A tekercs összeállítása

Tegyél egy lepényt a tányérra, s csúsztass alá egy alufóliát úgy, hogy a lepény feléig érjen (ez fogja megakadályozni, hogy mikor eszed, kihulljon alul a finomság). Kend be a fokhagymás joghurttal, szórj rá reszelt sajtot, majd mehet rá a kukoricás csirkemell. Erre rakd a zöldségeket, majd tekerd fel a tekercsedet úgy, hogy az alját félig felhajtod, ráhajtod a két szélét, s az alufóliával összefogod. 

tortilla

Tipp: Egyszerre csinálj dupla mennyiségű lepényt, és a felét fagyaszd le. Amikor szükséged van rá, kapd elő a fagyasztóból, s mikor kiolvadt, kevés vizet fröcskölj rá, majd mikróban melegítsd 20-30 másodpercig. Olyan, mintha akkor sütötted volna frissen. 🙂

További tippekért, trükkökért kattints ide.

Habos-epres inspiráció

Az alábbi édesség, kedves Eszti barátnőm ötlete nyomán született, a nálam fellelhető alapanyagokból. Na jó, az epret be kellett szereznem… 🙂 Köszönöm szépen Eszti az inspirációt!

Hozzávalók 6 pohárhoz:

  • 500 gramm eper
  • 200 ml habtejszín
  • 300 g natúr joghurt
  • 2 evőkanál nyírfacukor
  • 2 marék zabpehely
  • 1 marék búzacsíra
  • 1 marék mandula durvára darabolva

Így készítsd:

  1. Az eperből vegyél ki 3 szép szemet a díszítéshez, a többit vágd kis kockákra.
  2. A zabpelyhet és a mandulát 180 fokon, időnként megrázogatva, sütőben pirítsd aranyszínűre. Amikor már szép színt kaptak, vedd ki a sütőből, hagyd kihűlni, és ekkor keverd hozzá a búzacsírát.
  3. A habtejszínt verd kemény habbá, majd mehet bele a natúr joghurt, és a nyírfacukor.
  4. Vedd elő a poharakat, és kezdd el a rétegezést: alulra eper, erre jön zabpelyhes keverék, majd a tejszínes keverék. Ezt ismételgesd, s a tetejét a tejszínes keverékkel zárd le, amire egy félbevágott epret tegyél díszítésként.

Fontos! Ha állni hagyod, megpuhul a zabpehely, ha egyből fogyasztod, ropogós marad.

A nyírfacukor miatt terhességi cukorbetegségben is fogyasztható!

habosepres_alom

 

Ha szeretnél többet olvasni az egészséges táplálkozásról, kattints ide!

Kövess minket!