Rólam

20150806_195813-1

Egy gyermek születésekor, édesanya is születik.

Ennek minden nehézségével és gyönyörűségével együtt. Jól tudjuk mi ezt, akik éljük ezt a csodát, nap, mint nap.

2007-ben megszületett Kristóf, 2010-ben Nóri, és 2015-ben a harmadik gyermekünk, Lilla. Szerencsésnek mondhatom magam, hisz könnyű dolgom van- és volt- a táplálkozás és táplálás terén egyaránt: tudtam mikor mire figyeljek a várandósság-, és szoptatás időszakában, mikor, mit ehetek és mikor mit adhatok a hozzátáplálás hónapjai során (fontos kérdés ez a kiflicsücsök, a keksz, a születésnapi torta és egyéb édességek vonatkozásában 🙂 ), de ide tartozik az ovis menza, és az iskolai uzsonnacsomagolás kérdésköre is.

A környezetemben lévő édesanyák nagy többségénél azonban nem ezt láttam. Sokkal inkább azt, hogy egyáltalán nem (volt) egyszerű a dolguk, ha egészségesen szerették volna táplálni gyermeküket, mert olykor mást tanácsol(t) a védőnő, és mást a gyerekorvos, mást olvastak az interneten, nagyanyáink pedig szöges ellentettjét csinálták, “mégis felnőttek az akkori gyerekek.”

Dietetikusként persze nem (volt) nehéz egészségesen táplálkoznunk. (Zárójelben kérdezem: nem tudom, valaha eljön-e az az idő, amikor a kétségtől tipródó édesanyák automatikusan elkerülnek táplálkozási tanácsadásra, mindig és minden körülmények között, és nem magánúton (!), ha kérdésük támad. Amikor is a dietetikus, egy ilyen találkozás során, útmutatót (=éltrevalót) adhatna a gyermekvállalás ilyen formán rögös, de annál gyönyörűbb időszakára. És ilyenkor felébredek, mert azt látom, hogy a dietetikus sokszor még a beteg emberhez sem jut el, vagyis sokszor úgy kerülnek haza a kórházból, vagy ilyen-olyan intézményből, hogy nem találkoztak a szakemberrel, pedig nagy szükségük lett volna rá. Nem mellesleg jegyzem meg, hogy ennek nem a beteg, és nem is az ott dolgozó dietetikus az oka… Így azt gondolom, hogy az egészséges édesanyák egészséges csecsemőikkel, akiknek nehézsége támad a táplálkozás és táplálás terén, ne számítsanak a közeljövőben arra, hogy összehozza őket a sors dietetikussal az alapellátásban. Sajnos.)

Ezért hívtam életre a “tudatosmami”-t. Azért, hogy neked is könnyebb legyen.

Foglalkozom az oldalon a várandósság és a szoptatás alatti egészséges táplálkozással, a hozzátáplálással, az ovis és a sulis időszak nehézségeivel egyaránt, mivel azt gondolom ez az az időszak, ahol le lehet fektetni az alapokat. Látom a környezetben, hogy egyre több kismamát érint a terhesség alatti cukorbetegség, ezért kiemeltem foglalkozom ezzel a kérdéskörrel is. Én is mindhárom várandósságom alatt érintett voltam a cukorbetegségben, így a friss szakmai információk mellett a tapasztalataimat is igyekszem átadni neked.

Sokan mondják nekem, hogy “jó-jó, de egészségesen táplálkozni olyan sokba kerül…”. Ez tévhit. Egyáltalán nem drágább, mint nem egészségesen táplálkozni, sőt! Hosszabb távon nyilvánvaló, hogy egészségesen táplálkozni olcsóbb!

Mottóm:

Hiszem, hogy egészségesen táplálkozni nem kiváltság és nem luxus, mert nem pénz kérdése, egy kis tervezéssel, bárki számára elérhető!

Küldetésem:

Segíteni az édesanyákat abban, hogy az egészséges táplálkozást, minimális idő-, és pénz ráfordítással, miként tudják megvalósítani családjuk mindennapjaiban.

Szerencsés vagyok, hogy a saját utamat járhattam, a családtagjaim elfogadták, és tiszteletben tartották, amit kértem és mondtam, nem volt kérdés, “mit, mikor és hogyan”. Így aztán ezt a gyerekek is megtanulták, és most már ők is tudják, hogy

“mit, mikor és hogyan.”

Tudásom egyik felét a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán szereztem, 2004-ben dietetikusként. Tudásom másik felét, és meg merem kockáztatni, legalább annyira fontos “felét”, a gyerekekkel itthon töltött idők alatt tanultam.

Munkám során több területen is megfordultam, dolgoztam például bioboltban, idősek otthonában dietetikusként (több helyen is), de élelmezésvezetőként is tevékenykedtem. Láttam élelmezést kívülről és belülről, és csodálkoztam, hogyan lehet kihozni napi 200 Forintból tápláló, egészséges ételt. Rájöttem, sehogy. És ekkor arra is rájöttem, hogy nem ez az én utam.

Én nem a betegséget akarom elviselhetőbbé tenni diétával, hanem szeretném megmutatni az embereknek, hogyan tudjuk azt elkerülni. A megelőzés az, amiben hiszek.

Nem tudom, hogy jó hír-e vagy sem, de ezt egészen kisgyermekkorban kell elkezdeni. Ezt az alapozást nagyjából 10 éves korig tudjuk megtenni, vagyis eddig van “időnk” az építményünket annyira megerősíteni, hogy a későbbiekben csak javítgatni kelljen, ha úgy látjuk, egy kicsit dülöngél.

Szeretettel köszöntelek hát itt, az “ufók” között, akik még a mai rohanó világban is főznek otthon, tudnak időt szakítani az esti meleg vacsora elkészítésére, címkét böngészni a boltok polcai előtt, nem okoz nekik gondot, ha uzsonnát kell csomagolni a gyereknek, és hiszik, hogy a kevesebb sokszor több.

Bízom benne, hogy ezzel a közösséggel, hozzá tudunk járulni egy picit ahhoz, hogy hazánkban ne legyen minden ötödik gyermek elhízott, és ezzel összefüggésben csökkenni tudna a táplálkozással összefüggő megbetegedések száma felnőttkorban.

Ki tudja, hátha…Én ezen leszek!

Kanizsárné Vaskó Nikolett
dietetikus

Ha szeretnéd megtudni, hogyan lehet kevés idő-, és pénz ráfordítással egészségesen táplálkozni >>>kattints ide<<<

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kövess minket!